Μια απολύτως αντισυμβατική εισαγωγή ιδιόγραφης διαθήκης, που δείχνει και το σεβασμό που έτρεφε ο κληρονομούμενος για τους συγχωριανούς και κληρονόμους του!
Το κλάμα της υπέροχης Ελένης Κατσάνη άφησε εποχή και είναι σίγουρα το καλύτερο σε ανάγνωση διαθήκης στις ελληνικές ταινίες σε συνδυασμό με την αντίδρασή της όταν έμαθε τα «μαντάντα»!

 

Έτος: 2009
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας («Οι Ακροβάτες του Κήπου», «Δύο Μέρες Μόνο», «10η εντολή»)
Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Κωστής Παπαδόπουλος
Παραγωγή: Γιάννης Ιακωβίδης
Πρωταγωνιστούν οι: Κώστας Βουτσάς, Ελένη Καστάνη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Τζουμάκης, Τάνια Τρύπη, Ζέτα Δούκα, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Παύλος Ορκόπουλος, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Αλέξανδρος Γιάννου, Ιωάννα Πηλιχού, Σόλων Τσούνης.
Info: www.imdb.com
www.myfilm.gr

 

Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να καταλάβει η κληρονόμος τι κληρονομεί.

 

Έτος: 2009
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης
Σενάριο: Δημήτρης Εμμανουηλίδης
Παραγωγή: Πάνος Παπαχατζής
Πρωταγωνιστούν οι: Σμαράγδα Καρύδη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πέτρος Λαγούτης, Τιτίκα Στασινοπούλου, Κωστής Κορωναίος.
Πρεμιέρα: 10 Δεκεμβρίου 2009
Info: www.imdb.com

 

Όταν ο κληρονομούμενος θέλει να αποκαταστήσει την κληρονόμο του...

Μια ώριμη γυναίκα, η Ρένα, ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης, μαζί με την αδελφή της για να πείσει ένα παιδικό της φίλο, τον Ντίνο, να κάνουν ένα λευκό γάμο, έτσι ώστε να κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία. Όμως, ο Ντίνος αρνείται γιατί αν και είναι γυναικάς, παριστάνει το σεμνότυφο στην κοινωνία.
Εκεί όλοι γνωρίζουν μια παρέα μουσικών και ένας από αυτούς ερωτεύεται την κόρη, του αυστηρών αρχών διευθυντή στην εταιρεία όπου εργάζεται ο Ντίνος, ο οποίος την συνοδεύει.
Κάποια στιγμή όλοι κατεβαίνουν στην Αθήνα και εκεί τα πράγματα μπλέκουν ακόμα περισσότερο, ώσπου ο καθένας βρίσκει το ταίρι του, η Ρένα αποκτά την κληρονομιά και καταλήγουν να ανεβάσουν όλοι μαζί μια μουσική παράσταση σε ένα μεγάλο θέατρο.

 

-ΣΟΦΗ: Λοιπόν, άκου να δεις. Ξέρεις τι θα γίνει; Θα παντρευτούμε, θα κάνουμε ένα γάμο, έτσι θα πάρουμε το παραδάκι και μετά θα χωρίσουμε. Εσύ βέβαια, θα πληρωθείς για τον κόπο σου.
-ΝΤΙΝΟΣ: Πα, πα, πα, πα! Ξέρεις τι γλυκός που είμαι; Κι αν μ' αγαπήσεις και δεν μ' αφήνεις μετά να φύγω; Ξέρεις πόσο μ' αγαπάνε οι γυναίκες εμένα; Ξέρεις τι τραβάω για να τις ξεκολλήσω από πάνω μου;

 

Έτος: 1964
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν οι: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Έλενα Ναθαναήλ, Χρήστος Νέγκας, Κώστας Βουτσάς, Τόλης Βοσκόπουλος, Χλόη Λιάσκου, Χρήστος Τσαγανέας, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Έλσα Ρίζου, Αλέκος Τζανετάκος.

 

Η θεία (Γεωργία Βασιλειάδου) και η ανιψιά της (Ξένια Καλογεροπούλου) αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα βλέποντας να μένουν ξενοίκιαστα τα δωμάτια του σπιτιού που έχουν κληρονομήσει από τον άντρα της θείας. Μια φαεινή ιδέα θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Γράφουν μια ψεύτικη διαθήκη του θείου και συζύγου, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει ένας θησαυρός «κρυμμένος στο σπίτι, στο σημείο κ... (κάπα)».

Βάζουν από ένα αντίγραφο σε μερικά μεταχειρισμένα βιβλία και τα πηγαίνουν για να τα πουλήσουν στον βιβλιοπώλη της γειτονιάς (Νίκος Ρίζος).

Έτσι το σπίτι θα γεμίσει από ενοικιαστές/κυνηγούς θησαυρών.

Τελικά διαθήκη/θησαυρός θα βρεθεί και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «...και τρεις χιλιάδας τετρακοσίας λίρας εις φισέκια των πεντήκοντα»!!

 

Έτος: 1959
Σκηνοθεσία: Νίκος Τσιφόρος
Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος, Πολύβιος Βασιλειάδης
Μουσική: Τάκης Μωράκης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή: 12 Οκτωβρίου 1959
Πρωταγωνιστούν οι: Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης, Νίκος Ρίζος, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Βογιατζής.
Info: el.wikipedia.org
www.imdb.com

 

Μια κλασική σκηνή ανάγνωσης διαθήκης με το αιώνιο πρόβλημα, το φόρο κληρονομιάς!

 

-Βασούλα: Με συγχωρείτε, σας αφήνει ολόκληρο τον όροφο;
-Δικηγόρος: Μάλιστα.
-Βασούλα: Και κλαίτε;
-Δικηγόρος: Ήμουν απλώς ο δικηγόρος της και μου εφέρθει σα να ήμουν παιδί της.
-Βασούλα: Μα έτσι σας έβλεπε, σαν παιδί της.
-Δικηγόρος: Ο νόμος όμως δεν με βλέπει το ίδιο και ΘΑ ΜΟΥ «ΦΑΕΙ» ΤΑ ΜΙΣΑ Η ΕΦΟΡΙΑ!!
-Βασούλα: Εμ, τότε κλάψτε!

 

Έτος: 1968
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Διασκευή του Γιάννη Δαλιανίδη της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη.
Μουσική Σύνθεση: Μίμης Πλέσσας
Παραγωγή: ΦΙΝΟΣ ΦIΛM
Πρωταγωνιστούν οι: Τζένη Καρέζη, Φαίδων Γεωργίτσης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χρόνης Εξαρχάκος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος.
Info: www.tainiothiki.gr

 

Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4178/2013 (Φ.Ε.Κ. 174/Τεύχος Α/8-8-2013) με τίτλο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις.»

Χαρακτηριστικά σημεία του νέου νόμου:

§1.1. Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης,

§3.1.α. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:

 1. στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή
 2. στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή
 3. ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις.

§3.1.β. Η βεβαίωση μηχανικού, για τις αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/2011 (Α΄ 209) ή του παρόντος περιέχει σαφή αναφορά για την εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου για την οποία γίνεται ειδική μνεία σε κάθε δικαιοπραξία.

§3.1.γ. Η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ ’87.

Κατ΄ εξαίρεση δεν απαιτείται το ως ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα στις κάτωθι περιπτώσεις:

 1. Για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων/ καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια,
 2. Σε κάθε περίπτωση, για ακίνητα εντός σχεδίου όπου έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής,
 3. Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης μη άρτια και μη οικοδομήσιμα σύμφωνα με το εμβαδόν του τίτλου,
 4. Για ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή εφόσον η αντικειμενική αξία αυτών δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται εντός καθορισμένης ΖΟΕ για τα οποία σε κάθε περίπτωση απαιτείται το τοπογραφικό της παρούσας περίπτωσης γ'.

 §3.1.δ. Η βεβαίωση του μηχανικού έχει ισχύ δύο (2) μηνών και προσαρτάται στο συμβόλαιο, όπου και μνημονεύεται ο μοναδικός αριθμός του ακινήτου.

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 00:00

Συγχώνευση Ειρηνοδικείων

Δημοσιεύθηκε στις 10-10-2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄ 193/10-10-2012) το Προεδρικό Διάταγμα 110/2012 «Συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της Χώρας», το οποίο προβλέπει την συγχώνευση ανενεργών και υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας, ενοποιούμενων των περιφερειών τους και μεταβιβαζομένων των αρμοδιοτήτων τους σε άλλα κεντρικότερα.

Με το άρθρ. 2 ορίζεται ότι: «Οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις που έχουν ήδη προσδιορισθεί για να δικαστούν μετά την 1-1-2013 στην έδρα των υπό συγχώνευση ειρηνοδικείων μεταφέρονται και εκδικάζονται στο ειρηνοδικείο στο οποίο συγχωνεύονται, κατά την ήδη προσδιορισθείσα ημερομηνία. Οι υποθέσεις που είναι εκκρεμείς στα υπό συγχώνευση ειρηνοδικεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 μεταφέρονται στο ειρηνοδικείο, στο οποίο συγχωνεύονται και προσδιορίζονται από αυτό.»

Η ισχύς του διατάγματος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2013.

Τα συγxωνευόμενα Ειρηνοδικεία στην Περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων:

α) Περιφέρεια Πρωτοδικείου Άρτας.

Συγχωνεύονται τα Ειρηνοδικεία:

 1. Άνω Καλεντίνης,
 2. Δροσοπηγής,
 3. Τζουμέρκων,
 4. Φιλιππιάδας,

στο Ειρηνοδικείου Άρτας, με έδρα την Άρτα.

 

β) Περιφέρεια Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

Συγχωνεύονται τα Ειρηνοδικεία:

 1. Ζίτσας,
 2. Μετσόβου,
 3. Ζαγορίου,
 4. Πωγωνίου,

στο Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα.

 

γ) Περιφέρεια Πρωτοδικείου Πρέβεζας.

Συγχωνεύονται τα Ειρηνοδικεία:

 1. Θεσπρωτικού,
 2. Πάργας,

στο Ειρηνοδικείου Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα.

Νόμος 4093/9-11-2012 (Φ.Ε.Κ. 222/12-11-2012 Τεύχος Α)

«Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016»

 

Το 1ο άρθρο του νόμου 4093/2012, παράγραφος ΙΓ (σελ. Φ.Ε.Κ. 5618) αναφέρεται στις: «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδικότερα με την υποπαράγραφο ΙΓ.1 επέρχονται οι εξής αλλαγές:

Ι. Με το εδάφιο 7 αντικαθίσταται το άρθρο 9 του νόμου 3853/2010 και εφεξής δεν εφαρμόζονται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών οι διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων), δηλαδή δεν απαιτείται παράσταση δικηγόρου στις προαναφερθείσες συμβολαιογραφικές πράξεις.

ΙΙ. Με το εδάφιο 8.α αντικαθίσταται το άρθρο 42 του Ν.Δ. 3026/1954 (Α’ 235) ως κατωτέρω:

«1. Για τη σύνταξη εγγράφου ενώπιον συμβολαιογράφου, με αντικείμενο την από επαχθή αιτία σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση, τροποποίηση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα (εκτός από την εξάλειψη υποθηκών και προσημειώσεων), είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου μόνο για τον αποκτώντα το σχετικό δικαίωμα και εφόσον οι ανωτέρω συμβάσεις έχουν συνολικό αντικείμενο αξίας μεγαλύτερο των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ, ανεξαρτήτως του τόπου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

Στην περίπτωση αυτή γίνεται ειδική μνεία στο συμβόλαιο της παραστάσεως του δικηγόρου και επισυνάπτεται σε αυτό σχέδιο για τη σύμβαση, υπογεγραμμένο από αυτόν, με θεωρημένη την υπογραφή από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

2. Ειδικότερα για τη σύμβαση διανομής ή ανταλλαγής και για συμβάσεις εκ χαριστικής αιτίας δεν απαιτείται παράσταση δικηγόρου για κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο συντάσσεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο.

3. Από 1-1-2014 η παράσταση δικηγόρου, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1, είναι προαιρετική για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

Κατόπιν της καθ’ ολοκληρίαν αντικατάστασης του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954 με τις προαναφερθείσες νέες διατάξεις, καθορίζεται αποκλειστικά σε ποιες πράξεις που συντάσσονται ενώπιον συμβολαιογράφου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου και με ποιες προϋποθέσεις.

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. τ.Α/211/31-10-2012 η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία τροποποιείται η παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 (Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις).

Στη πράξη ορίζεται:

«Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών που προβλέπονται στο άρθρο 23 παρ.4 του ν. 4014/2011, ως τροποποιήθηκε και ισχύει, εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια...

...Τα στοιχεία της βεβαίωσης θα καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4014/2011 και την παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011, εντός προθεσμίας 2 μηνών από την έκδοση».

 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών περί παράτασης ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Ε9.

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2012
Ανακοίνωση Τύπου
Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα δοθεί τελευταία παράταση του χρόνου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και 31 Ιουλίου.
Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση.
Οι λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία είναι σκόπιμο να μεριμνήσουν τόσο για την σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι ήδη ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) είναι υπερδιπλάσιος του περσινού τα συστήματα έχουν ανταποκριθεί πλήρως.
Η Γ.Γ.Π.Σ. συνεχίζει να παρακολουθεί και να ενισχύει τα συστήματα της ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία όλοι οι φορολογούμενοι.
Τέλος, κατόπιν αιτημάτων, φορολογουμένων οι όποιοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω του ότι οι αποδοχές τους καταβάλλονται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα η καταληκτική ημερομηνία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έληγε στις 16 Ιουλίου θα παραταθεί για τελευταία φορά μέχρι και 31 Ιουλίου 2012.
Επίσης παρατείνεται και η υποβολή Ε9 έως 30 Νοεμβρίου 2012.

Σελίδα 1 από 3

Light Dark

Σοφία K. Γούσια ©